sábado, 27 de marzo de 2021

Un conte que es decideix per el resultat d'uns daus?


¡Benvinguts i benvingudes a la següent entrada d'aquest bloc sobre la llengua catalana!



    El dia d'hui hem fet una activitat especial que volíem compartir al blog, consistia en realitzar un conte o història curta però, això no és tot, la història s'ha de fer en base a el resultat d'uns daus amb imatges que es tiren des d'una aplicació. En el nostre cas, els daus van ser els següents:




    La veritat és que de primeres sembla una mica complicat fer un conte amb imatges tan diferents, però us anime a gaudir de la nostra història en el següent enllaç

Aixó és tot per hui,

ens llegim a la pròxima entrada, adeu i gràcies per llegir!

lunes, 15 de marzo de 2021

Coneixem noves estratègies de treball a l'aula d'infantil!

¡Benvinguts i benvingudes a la següent entrada d'aquest bloc sobre la llengua catalana!


El dia d'hui parlarem sobre nous mètodes de treball a l'aula en què aprofundirem més endavant, aquests són: treball per projectes, tallers i racons.

  • Treball per projectes: És una metodologia que permet als alumnes adquirir els coneixements i competències clau mitjançant l'elaboració de projectes que donen resposta a problemes de la vida real. En aquest mètode els docents no expliquen la teoria de manera monòtona durant la classe, es dediquen a resoldre els dubtes que als nens els sorgeixen al llarg de la feina. L’idea principal d'aquest mètode és que els nens investiguin per el seu compte, utilitzant l’internet, llibres, cualquier recurs d’informació que puguen utilitzar per si mateixos o demanant ajuda als seus pares i familiars. 

  • Tallers: Es refereix a les activitats que es fan a un aula específica on els alumnes per grups van fent activitats, es fa en diversos espais de l'aula on juguen i es diverteixen aprenent sobre una temàtica de qualsevol aspecte a elegir per la classe. En definitiva, es una forma d'organització en la que destaca el treball col·lectiu i dinàmic. A mès a mès, poden ser fixes o rotatius en el període de temps que es vulgui necessitar.Tambè es poden treballar els continguts del currículum, partint dels interessos i motivacions dels alumnes, respectant el ritme de cada u d'aquests. 

  • Racons: És una manera d'organitzar els espais de treball del grup classe delimitant-los i dotant-los dels materials necessaris per realitzar les activitats d'ensenyament-aprenentatge. Es puc treballar individualment, en parella o en petit grup. Ho fan tot jugant, manipulant, experimentant. D'aquesta manera es dona resposta a la diversitat d'interessos i ritmes d'aprenentatge. Permet una certa flexibilitat en el treball. Amés, afavoreix l’autonomia dels alumnes i els ajuda a ser responsables. Els alumnes participen activament en la construcció del seu aprenentatge i el mestre/a el pot ajudar individualment en el seu progrés.


Aixó és tot per hui,

ens llegim a la pròxima entrada, adeu i gràcies per llegir!

lunes, 8 de marzo de 2021

Aprenem nous conceptes i mètodes d'ensenyament!

¡Benvinguts i benvingudes a la següent entrada d'aquest bloc sobre la llengua catalana!

    
    El dia d'hui parlarem sobre la conferència que ha tingut lloc hui mateix sobre el Projecte Lingüístic de Centre (PLC)Abans d'explicar en què consisteix aquest projecte, primer definirem el Programa d'Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPLI)

    El PEPLI és un programa que estableix el temps mínim que s'ha de destinar als continguts curriculars en cada llengua (valencià, castellà i llengua estrangera), que inclou les hores de cada àrea lingüística i de les àrees o matèries en què s'utilitzi cada llengua. Per al valencià i el castellà el temps mínim equival a un 25% mentres que per a l'anglès ronda el 10%, tot això basant-nos en els percentatges que s'empren en l'educació infantil.

    Els objectius que persegueix aquest programa amb aquestes mesures són els següents:
  • Garantir a l'alumnat l'assoliment d'una competència plurilingüe.
  • Garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat i la seua integració en el sistema educatiu i en la societat valenciana.
  • Garantir la normalització de l'ús social i institucional del valencià dins del sistema educatiu.
    Per aconseguir aquests objectius, cada centre ha de concretar l'aplicació del PEPLI, d'acord amb les necessitats del propi centre i del context socioeducatiu i lingüístic. És aquí on entra el Projecte Lingüístic de Centredocument en el qual es reflectirà aquesta concreció.

    Ara bé, el Projecte Lingüístic de Centre (PLC) és el document que recull els aspectes relatius a l'ensenyament i a l'ús de les llengües en el centre educatiu. S'elabora tenint en compte el context del centre, formant part del Projecte Educatiu de Centre (PEC) d'acord amb els principis d'igualtat i inclusió, ja que aplica la mateixa distribució de temps curricular en cadascuna de les llengües a tot l'alumnat.

    Pel que fa a la estructura del PEL, es divideix en quatre parts:
  1. Anàlisi del context, inclou dades de centre, del context extern, del professorat, de la llengua i de les famílies.
  2. Pla d'ensenyament i ús vehicular de les llengües on es proporcionen mesures de suport al'aprenentatge de llengües, tractament de l'alumnat nouvingut i vulnerable, presència de les llengües no curriculars i mesures organizatives.
  3. Pla de Normalització Lingüística (PNL), anteriorment no estava inclòs en el projecte.
  4. Avaluació, una vegada finalitzen els quatre anys dels objectius generals, de la aplicació del PLC i de la competència plurilingüe de l'alumnat.
    Per a finalitzar, entre les actuacions que es fan servir amb l'alumnat per treballar aquest projecte trobem: el portfolio europeu de les llengües, document personal promogut pel Consell d'Europa en què els que aprenen o han après una llengua, ja sigui a l'escola o fora d'ella, poden registrar les seues experiències d'aprenentatge de llengües i cultures i reflexionar-hi; el programa d'auxiliars de conversa, recurs de primer ordre per a estimular l'aprenentatge de llengües i el coneixement d'altres cultures; i per últim, trobem els intercanvis d'alumnat, una actuació de promoció del valencià per l'alumnat amb poc contacte amb la llengua.

Aixó és tot per hui,

ens llegim a la pròxima entrada, adeu i gràcies per llegir!

miércoles, 3 de marzo de 2021

El dia de la dona.

¡Benvinguts i benvingudes a la següent entrada d'aquest bloc sobre la llengua catalana!


    El bloc d'hui anirà enfocat a el Dia Internacional de la Dona Treballadora, conegut ara de manera general com el 8M per la seua celebració el huit de març de cada any. Aquest dia està destinat a commemorar la lluita de la dona per l'alliberament de la seua opressió i la inclusió i desenvolupament absolut dins de la societat. 

    A causa de la situació de la pandèmia, hem realitzat el nostre granet de sorra per contribuir a aquesta lluita per mitjà de les tecnologies, així com la realització d'una sèrie d'infografies sobre diferents dones que han dedicat gran part de la seua vida per aconseguir el que podem gaudir hui en dia. 

    El meu grup de classe i jo hem seleccionat a Clara Campoamor, símbol de la lluita pel sufragi universal femení. Us deixo la infografia a continuació perquè pugueu conèixer més d'aquesta meravellosa dona.


    Us convido a que mireu els treballs que s'han realitzat a la Universitat d'Alacant per a aquesta causa en aquest enllaç, hi ha autèntiques meravelles.

Aixó ès tot per hui,

ens llegim a la pròxima entrada, adeu i gràcies per llegir!