lunes, 8 de febrero de 2021

Comencem el nostre camini cap al coneiximent.

 ¡Benvinguts y benvingudes a la primera entrada d'aquest bloc sobre la llengua catalana!



    Per a començar a entrar en matèria he fet una petita reflexió sobre aquestes preguntes d'abaix:  

  1. Què entens per primera llengua?
  2. Es por tindre més d’una primera llengua?
  3. Creus que l’expressió “llengua materna” és exacta?
  4. Què vol dir llengua preferent?
  5. Por canviar la llengua preferent al llarg de la vida?
  6. Què entens per segona llengua?
  7. Què entens per bilingüisme?
  8. Què entens per multilingüisme?

    Us convido a que deixeu les vostres pròpies reflexions en els comentaris sobre aquestes preguntes, sense buscar a internet i contestant des de el vostre propi coneixement. ¡Aquí mateix us deixo les meues respostes per a compara-las i veure si coincidim en alguna!

Què entens per primera llengua?

    Entenc per primera llengua a la llengua materna, aquella que aprés i parles de forma natural des de xicotet, normalment és adquirida per part de la família.

Es por tindre més d’una primera llengua?

    Sí, si des de xicotet has sigut ensenyat i t’han parlat en dues o varies idiomes tindràs la mateixa competencia i capacitat per a parlar en aquests idiomes apresos de forma natural sense fer distinció d’un al altre.

Creus que l’expressió “llengua materna” és exacta?

    La primera llengua que vas a aprendre i parlar en la teua vida serà la llengua amb la que la teua família es comunica a casa, per tant crec que l’expressió es molt acertada ja que, generalment, sempre et comunicaràs a la teua familia d’aquesta manera.

Què vol dir llengua preferent?

    Entenc llengua preferent com la llengua amb la que un individu prefereix parlar de manera quotidiana i natural, és a dir, si la llengua materna d’un individu es l’espanyol però prefereix parlar i comunicar-se en anglès amb la gent del voltant la seua llengua preferent és l’anglès.

Por canviar la llengua preferent al llarg de la vida?

    Clar que sí, conforme vagis aprenent diferents llengues s’anirà fent una preferencia sobre una d’elles.

Què entens per segona llengua?

    Una segona llengua és aquella que s’ha après una vegada ya s'ha adquirit la primera llengua o llengua materna comunment coneguda. (Hi ha un criteri temporal).

Què entens per bilingüisme?

    El bilingüisme és la capacitat de entendre i parlar dues llengües (la materna i altra) de la mateixa manera, és a dir, pots comunicar-te en les dues llengües sense cap dificultat o problema.

Què entens per multilingüisme?

    El multilingüisme és el mateix que el bilingüisme però en comptes de ser dues llengües son més de dues (tres, quatre, cinc…) dins d’un mateix territori.


    Qué penseu de les meues respostes? 


    D'altra banda, començarem a conèixer unes definicions que treballarem al llarg de l'any, aquestas són: llengua minoritzada, normalització lingüística, normativització lingüística, llengua alta i llengua baixa. 

Llengua minoritzada: Llengua que no està reconeguda plenament en l'àmbit legal ni social, per tant, no s'enseya a les escoles. Per exemple, el valencià en els temps de Franco.

Normalització lingüística: És un procés per mitjà d'el qual una llengua minoritzada recupera la seua legalitat i seu estatus social i es reconeguda com una llengua plena del territori.

Normativització lingüística: És un procés per mitjà d'el qual s'elabora una serie de normes gramaticals, ortogràfiques, etcètera de una llengua o varietat lingüísica.

Llengua alta: Coneguda com la llengua mayoritzada.

Llengua baixa: Coneguda com la llengua minoritzada.


Aixó es tot per hui,

ens llegim a la pròxima entrada, adeu i gràcies per llegir!



No hay comentarios:

Publicar un comentario